TAKENISHI TERRACE

01_takenishi-terrace_YRAD.jpg
02_takenishi-terrace_YRAD.jpg
03_takenishi-terrace_YRAD.jpg
04_takenishi-terrace_YRAD.jpg
05_takenishi-terrace_YRAD.jpg
06_takenishi-terrace_YRAD.jpg
07_takenishi-terrace_YRAD.jpg
08_takenishi-terrace_YRAD.jpg
09_takenishi-terrace_YRAD.jpg
10_takenishi-terrace_YRAD.jpg
11_takenishi-terrace_YRAD.jpg
12_takenishi-terrace_YRAD.jpg
13_takenishi-terrace_YRAD.jpg
14_takenishi-terrace_YRAD.jpg
15_takenishi-terrace_YRAD.jpg
16_takenishi-terrace_YRAD.jpg
17_takenishi-terrace_YRAD.jpg
18_takenishi-terrace_YRAD.jpg
19_takenishi-terrace_YRAD.jpg
20_takenishi-terrace_YRAD.jpg
21_takenishi-terrace_YRAD.jpg
22_takenishi-terrace_YRAD.jpg
23_takenishi-terrace_YRAD.jpg
27_takenishi-terrace_YRAD.jpg
28_takenishi-terrace_YRAD.jpg
29_takenishi-terrace_YRAD.jpg
24_takenishi-terrace_YRAD.jpg
25_takenishi-terrace_YRAD.jpg
26_takenishi-terrace_YRAD.jpg
01_TAKENISHI-TERRACE_siteplan.jpg
02_TAKENISHI-TERRACE_plan.jpg

TAKENISHI TERRACE

タケニシテラス

竣工 : 2021年3月

所在地 : 大分県大分市
主要用途 : 飲食店

担当 : 榎本亮祐, 田中悠希 / YRAD
構造設計 : 株式会社 黒岩構造設計事ム所

植栽計画 : Original Botanica

サイン / グラフィック : 田中悠希 / YRAD
施工 : 株式会社 PAS

クライアント : 新大分土地 株式会社
敷地面積 : 237.51㎡
建築面積 : 87.63㎡
延床面積 : 64.38㎡

写真撮影 : 矢野紀行 (矢野紀行写真事務所)


受賞 :
- JID AWARD 2021 入賞

Date : March, 2021

Location : Oita, Oita, JPN
Category : Shop

Architects : Ryosuke Enomoto, Yuuki Tanaka / YRAD 
Structural design : Kuroiwa Structural Engineers

Garden design : Original Botanica

Sign / Graphic : Yuuki Tanaka / YRAD

Construction : PAS

Client : Shinoitatochi.co.,ltd
Site area : 237.51㎡
Building area : 87.63㎡
Total floor area : 64.38㎡

Photographer : @Toshiyuki Yano

Awards :

- JID AWARD 2021

これは、商店街に面する老朽化した貸ビル解体後の、土地利用の更新のあり方に向き合ったプロジェクトです。

 

敷地は大分市中心部、地元で最も古い商店街の西端。かつての賑わいは影を潜め、アーケードは通り道と化していました。この街で不動産賃貸業を営むクライアントから、解体後駐車場にする予定の敷地の一角に、小さなテナントスペースと人々が憩える公園のような居場所を作り、もう一度この界隈に賑わいを取り戻したいと依頼を受けました。

日常の延長線上にあるもの、何気ない日々の生活に彩りを添えてくれる、そのようなテナントのイメージがありました。

また、アーケードを挟んだ正面には、同クライアントが所有する複合施設wazawazaビル(※1)があり、二つの施設が連動しながら一緒に街を盛り上げていくことも要望の一つでした。

 

人を惹きつける空間には、作り手側と共通の認識で場を盛り上げていってくれる入居者の存在が必要不可欠だと捉え、先に入居者を決めてプロジェクトを進めるコーポラティブな場の作り方がここでは相応しいと考えました。

また、建築は小さいながらも、複数の店舗と内外に様々な居場所を作ることで、賑わいや多様な体験ができるようにしました。

 

そうして決まった3つの店舗は行き止まりとせず、回遊性を持たせ、いずれかの店舗を訪れた人が他店にも立ち寄る動きを促すよう丁寧に建具の位置を検討。

解体時に掘削した地盤面は埋戻さず、その形状を生かし囲まれた落ち着きのある共有スペースに。

ふらっと立ち寄れる店先空間や、季節の移ろいを感じるテラス席は、誰もが気軽に訪れる公共空間としての質を高めています。

 

商店街への雨の降り込みを最小限に抑えながらアーケードと建物の縁を切ることで光や風を商店街へ届ける。建物を介して表と裏がつながる。それら少しの違和感が通りゆく人々を惹きつけ、ふと立ち止まるきっかけとなっています。

 

wazawazaビルの増改築の過程で生まれた路地を建物内に引き込み、2棟を貫く路地もこのエリアの魅力を引き出す一端を担っています。

 

竣工して数ヶ月が経ち、明らかに人の流れやこの界隈を訪れる人種が変わったと感じます。

この場所が人の流れを活性化し、現在の不安な日々の希望となるよう、設計の枠を超え積極的にこの場に関わっていこうと思っています。

 

※1 wazawazaビル(WZ bldg.):塩塚隆生アトリエ 塩塚隆生氏設計により2009年完成

This is a project that confronts to the nature of the renewal of land use after a deteriorating rental building facing a shopping street was demolished.

 

The site is in the centre of Oita City, on the western edge of the oldest shopping street in the area. The bustle of the past has faded and the arcade has turned into a place that people just pass through to get somewhere else. We received a request from a client who runs a letting agency in the town to use a corner of the site where a car park was going to be built after the building was demolished for a small tenant space and a place for people to go such as a park where they can take a break, in order to bring the bustle back to the area.

 

We perceived that the presence of tenants who would liven the place up with a share awareness with the builder was indispensable in creating a space that attracts people and we believed that it was best to determine the tenants in advance of proceeding with the project to create a cooperative space.

Further, although the construction is small, it was possible to create multiple shops and various indoor and outdoor spaces for a diverse, lively experience.

 

The three shops that signed up came to fruition and were given accessibility and we investigated the careful positioning of fixtures to encourage the movement of customers from one shop to another.

The earth that we removed during excavation when demolishing the building was not replenished and the different levels were used to create a closed-in and calm shared space.

The space in front of the shops where people can casually drop by and the terrace seats where you can feel the pleasant breeze in the sunlight filtering through the trees enhance the quality of the public space that anyone can visit easily.

 

Keeping rainfall in the shopping street to a minimum while breaking up the arcade and buildings delivers a bright and airy shopping street. The front and the back are linked through the buildings. They invite people who are curious to pass through and are an opportunity to casually stop and look.

 

Several months have passed since construction was completed and you can clearly feel that the flow of people and the type of people who visit this area have changed.

This place has reactivated the flow of people and we think that we would like to engage with it positively beyond just the framework of design to give hope to our current unease.